Update from version 3.0 to 3.2 port error

SQL Server performance monitoring and alerting

Moderators: eddie davis, priyasinha

Update from version 3.0 to 3.2 port error

Postby hangeles » Wed Nov 28, 2012 5:51 pm

running the installer for version 3.2 to upgrade from version 3.0. when i get the base Monitor port number test, it says the port is unavailable. This is obviously true since the old install is using it. Am i missing a step here? is the installer not able to pick up the older version and upgrade it?
hangeles
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 28, 2012 5:48 pm

Postby Chris Spencer » Thu Nov 29, 2012 6:24 pm

The installer stops and disables the old version but if something is keeping a handle on the service, it is unable to overwrite with the new version. The services.msc app is particularly annoying in this respect. If that's open then close it and retry the installation.

I have seen the issue but it always seems to resolve itself. Are you still having problems?

Regards
Chris
Chris Spencer
Test Engineer
Red Gate
Chris Spencer
 
Posts: 301
Joined: Tue Aug 29, 2006 9:09 am
Location: Red Gate - Cambridge

Postby hangeles » Fri Nov 30, 2012 3:13 pm

The installer never offers to update the previous install. I have to manually select 'Use existing IIS Web Server', which I thought would get detected.

I still get the 'port is not available' error
hangeles
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 28, 2012 5:48 pm

Postby Chris Spencer » Fri Nov 30, 2012 3:46 pm

Our installer just overwrites the existing files. The only real 'upgrade' done is to the data repository. The way this works could definitely be improved.

What version of IIS have you got out of interest? As far as I'm aware, the IIS auto-detection has worked fairly well in the past.

Would it be possible for check services.msc to see if "SQL Monitor 3 Base Monitor" is still running? If it is it could be worth stopping it before retrying the installer. The installer should be disabling this service but it doesn't appear to be working correctly in your case.

Regards
Chris
Chris Spencer
Test Engineer
Red Gate
Chris Spencer
 
Posts: 301
Joined: Tue Aug 29, 2006 9:09 am
Location: Red Gate - Cambridge

Postby hangeles » Fri Nov 30, 2012 3:56 pm

Thanks Chris, I did not realize I had to manually turn off the service. I was expecting the installer to handle that. After that, the install worked as expected.
hangeles
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 28, 2012 5:48 pm

Postby Chris Spencer » Fri Nov 30, 2012 4:00 pm

Yes the installer definitely should handle that but it's possible that we have a bug that means that occasionally it doesn't.

Good to hear the install worked eventually :)

Chris
Chris Spencer
Test Engineer
Red Gate
Chris Spencer
 
Posts: 301
Joined: Tue Aug 29, 2006 9:09 am
Location: Red Gate - Cambridge


Return to SQL Monitor 3

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests